Inhaker: Nationale verander-je-wachtwoorden dag!

 

Ben je bezig met online marketing, dan heb je direct te maken met accounts en inloggegevens. Op 24 november is het in Nederland Verander Je Wachtwoorden Dag. Deze dag is de wereld ingeluid door Tweakers. 6 dagen later, op 30 november, is het wereldwijk Computer Security Day. Wees bewust van je online aanwezigheid en de veiligheid die hierbij komt kijken. Voor je het weet ben je gehackt en wordt er uit naam van jouw bedrijf virussen of ongepaste content verspreid. Ook voor je bedrijfsprofielen geld dus: pas je wachtwoorden regelmatig aan.

 

Veel Nederlanders gaan niet veilig om met hun wachtwoorden. Zij kiezen wachtwoorden die makkelijk te raden zijn of hergebruiken wachtwoorden. Geloof het of niet maar het meest gebruikte wachtwoord is 123456 is uit onderzoek gebleken. Niet bepaald veilig en gemakkelijk om te kraken. Het bedenken en onthouden van wachtwoorden hoeft niet moeilijk te zijn. Wij geven je enkele tips.

 

Zo bedenk je een sterk wachtwoord

  • Gebruik nooit 1 wachtwoord voor meerdere accounts, wissel deze af.
  • Bedenk een wachtwoord van minimaal acht tekens.
  • Gebruik geen geboortedata, adressen of iets anders dat eenvoudig te raden is.
  • Gebruik minimaal 1 woord en een cijfercombinatie die alleen jij kent.
  • Je kunt ook een wachtwoord-zin aanmaken met enkele hoofdletters, dit is nog moeilijker te kraken dan een wachtwoord met bovenstaande vereisten.

 

Hulp bij het onthouden van je wachtwoorden

Heb je eenmaal een sterk wachtwoord verzonnen, is het belangrijk om deze ook te onthouden. Hier zijn gelukkig beveiligde wachtwoordmanagers voor in de vorm van online tools. Enkele betrouwbare voorbeelden hiervan zijn Dashlane, Lastpass en 1Password. Als je in Google Chrome te werk gaat kun je hier automatisch ook je wachtwoorden in opslaan. Google onthoudt ze in dit geval voor je via het g-mail adres waarop je bent ingelogd in de browser.

 

Enkele algemene beveiligingstips

Naast het gebruik van sterke wachtwoorden en een wachtwoorden tool is het belangrijk om over het algemeen veilig ter werk te gaan op het internet.

  • Maak gebruik van beveiligingssoftware. Om te voorkomen dat jouw computer of laptop geïnfecteerd wordt met een virus of wordt aangevallen door internetcriminelen moet je een beveiligingssoftware gebruiken.
  • Hou systemen up-to-date. Softwareontwikkelaars zijn niet voor de lol altijd bezig met het updaten van hun producten. Dit zorgt er mede voor dat software veilig blijft en fouten eruit worden gehaald. Fouten die bijvoorbeeld ervoor zorgen dat iets makkelijk gehackt kan worden. Update je apparaten daarom altijd zodra dit kan.
  • Gebruik geen openbare wifi. Het klinkt misschien aantrekkelijk, gratis wifi op een station of in het winkelcentrum. Maar communicatie kan via deze netwerken veel sneller worden afgeluisterd. Gebruik gewoon je mobiele dataverbinding of gebruik een app om de communicatie te versleutelen.