Wat is organische content en hoe zet je het in?

Wat is organische content en hoe zet je het in?

Wat is organische content en hoe zet je het in?

Organische content is inhoud die wordt verspreid op social media zonder er voor te betalen. Organische berichten worden gebruikt om de persoonlijkheid en kernwaarden van je merk te laten zien en om op de actualiteit in te spelen. Wil je graag aan de slag met organische content? We vertellen je graag de eerste stappen die je kan nemen!

Bepaal eerst welke social media kanalen interessant zijn

De strategie voor het plaatsen van organische content begint bij het bepalen welke kanalen passen bij jouw onderneming en bij de doelgroep. Je wilt natuurlijk de juiste doelgroep bereiken en op elk kanaal is een andere doelgroep actief.

Welk kanaal kies je dan?

De doelgroepen zijn per kanaal verschillend. Zo bereik je via LinkedIn voornamelijk werkenden tussen de 20 en 65 jaar. Zijn volwassenen jouw doelgroep en wil je ze aanspreken in hun persoonlijke omgeving? Dan is Facebook meer geschikt. Op Instagram zijn zowel jongvolwassenen als volwassenen het meest actief, een net wat bredere doelgroep. Instagram is volledig gebaseerd op beeldmateriaal, net als TikTok en Snapchat. Op de laatste twee kanalen zitten grotendeels jongeren.

Kies een kanaal dat aansluit bij jouw doelgroep. Wil je meerdere doelgroepen bereiken? Overweeg dan meerdere kanalen!

Bepaal vervolgens je contentstrategie

De organische content die je plaatst moet passen bij jouw onderneming. Laat de belangrijkste kernwaarden terugkomen. Sta je bijvoorbeeld voor plezier? Of uitdaging? Zorg dat dit terugkomt in beeld én tekst. Daarnaast wil je dat de doelgroep zich kan identificeren met de personen die in het beeldmateriaal te zien zijn. Focus je je bijvoorbeeld op jongeren? Plaats dan ook beeldmateriaal waar jongeren in te zien zijn.

Vervolgens bepaal je je doel: wil je meer naamsbekendheid in de markt of juist meer binding met je klanten? Het doel dat je stelt is heel bepalend voor de content die je gaat maken. Als je geen doel hebt, vliegt je content alle kanten op. Denk dus goed na over wat je wilt bereiken met de content die je plaatst.

Een greep uit de doelen die je kunt stellen:

  • Leads genereren
  • Naamsbekendheid opbouwenDoor bijvoorbeeld te sturen op het delen van content via je bestaande volgers
  • Merkimago verbeteren of veranderen
  • Nieuwe medewerkers wervenLaat zien hoe de sfeer intern is en welke ontwikkelingsmogelijkheden er zijn
  • Verkopen of verkoop optimaliseren
  • De relatie met je doelgroep versterken Wil je meer binding krijgen met je klanten? Plaats dan ook content gericht op deze groep: inspireer ze of deel waardevolle kennis

 

Tip: Zorg dat je toegevoegde waarde creëert!Probeer niet alleen maar te verkopen, maar leg de nadruk op het maken van aantrekkelijke content voor je volgers. Denk na over wat jouw doelgroep wilt zien en lezen. Speel in op actualiteit en deel waardevolle informatie om je publiek te informeren. Werk je bijvoorbeeld bij een sportschool, dan kun je relevante informatie delen over voeding, beweging en herstel, maar ook over hoe een positieve mindset bijdraagt aan het behalen van fitnessdoelen. Probeer op te vallen tussen de concurrentie. Onderscheid je je bijvoorbeeld door persoonlijke aandacht te geven aan je klanten? Straal dit dan ook uit naar je volgers!

Hanteer een eenduidige huisstijl

De huisstijl is bepalend voor de uitstraling van je onderneming. Hieronder valt de naam, het logo, de typografie, de kleuren, de tone of voice en het beeldgebruik. De voordelen van een consistente huisstijl? Denk aan de grote gele ‘M’. Iedereen herkent het gelijk. Naast herkenbaarheid wekt een consistente huisstijl ook vertrouwen op bij de doelgroep.

Zet videomateriaal in, zoals Instagram Reels of TikTok

Op Facebook en Instagram is het mogelijk om diverse soorten content te plaatsen, maar op TikTok kun je alleen maar videomateriaal plaatsen. Videomateriaal wordt steeds populairder en krijgt zelfs voorrang op ander type content op zowel Facebook als Instagram. Op deze kanalen kun je dus enorm groeien met videocontent!

Ben je een Leisure ondernemer en wil je meer weten over TikTok? Lees dan onze blog ‘Hoe zet je TikTok in als Leisure ondernemer?’. Hierin vertellen we je op welke manier je TikTok in kan zetten en geven we voorbeelden voor in de Leisure branche.

Ga de interactie aan met je volgers

De mate van interactie met je volgers wordt beoordeeld door het aantal likes, het aantal reacties, hoe vaak het gedeeld wordt, hoe lang naar een bericht wordt gekeken en of er geklikt wordt op de foto, link of video in het bericht. Hoe meer interactie plaatsvindt, hoe groter het bereik van jouw bericht. Zo zijn er verschillende manieren om de interactie te vergroten op social media. De vier belangrijkste zijn:

  • Post regelmatig en consistent (minimaal 2 keer per week)
  • Tag mensen in je berichten zodat het bericht ook onderdeel wordt van hun profiel
  • Stel vragen in de berichten die je plaatst, denk aan polls of een vragensticker
  • Reageer op al je reacties en privéberichten om meer betrokkenheid te creëren

Meer weten over organische content?

Organische content is naast adverteren erg belangrijk. Heb je hulp nodig met het creëren van organische content of een contentkalender die jou ondersteuning biedt in het frequent plaatsen van content? Wij denken graag mee!

Vragen?

Michael helpt je graag verder met je uitdagingen.