De do’s en don’ts voor afbeeldingen bij een online campagne

De do’s en don’ts voor afbeeldingen bij een online campagne

De do’s en don’ts voor afbeeldingen bij een online campagne

Afbeeldingen hebben een enorme impact op het succes van jouw online campagne. Ze versterken jouw boodschap, wekken emoties op en verhogen de algemene betrokkenheid van jouw gebruikers/ doelgroep. Alleen niet alle afbeeldingen zijn effectief. Dit zijn de do’s en don’ts van afbeeldingen in online campagnes.

DO – Hoge kwaliteit

Het is belangrijk altijd hoge resolutie afbeeldingen te gebruiken. De kwaliteit van de afbeeldingen die je gebruikt in je online campagnes heeft namelijk direct invloed op hoe jouw merk wordt waargenomen. Korrelige of uitgerekte afbeeldingen komen onprofessioneel over en zaaien twijfel over de kwaliteit van jouw product of dienst. Maar wanneer we het hebben over ‘hoge kwaliteit’, doelen we niet enkel op de resolutie van een afbeelding. Hoge kwaliteit omvat ook de compositie, kleurbalans, belichting en zelfs de boodschap die de afbeelding overbrengt.

Hoge kwaliteit afbeeldingen stralen professionaliteit uit, zijn aantrekkelijker en geven meer vertrouwen in jouw dienst of product. Een goede afbeelding is niet alleen een kwestie van esthetiek, maar het is een directe reflectie van je merk wat invloed heeft op je algehele succes in dit digitale tijdperk.

Tip: voor foto’s is het JPEG-formaat meestal het meest geschikt. Tools als JPEGmini of TinyJPG helpen je om de bestandsgrootte van JPEGs te verminderen zonder duidelijk kwaliteitsverlies.

DON’T – Rechten schenden

Gebruik nooit afbeeldingen zonder de juiste licenties. Voor je het weet heb je juridische problemen en schade aan je reputatie. Veel organisaties en individuen maken onbedoeld fouten door onwetendheid of veronderstellingen over het ‘publieke domein’. Het schenden van rechten vindt plaats wanneer iemand een afbeelding gebruikt zonder toestemming van de auteursrechthouder. Deze toestemming is in de vorm van een licentie, aankoop of een andere overeenkomst.

Schending van auteursrechten leidt in sommige gevallen tot rechtszaken, boetes en andere sancties. Wat daarnaast het vertrouwen van klanten en partners schaadt. Zorg dus dat je voorzichtig en geïnformeerd te werk gaat bij het kiezen van afbeeldingen.

Tip: maak je eigen afbeeldingen. Zo voorkom je niet alleen problemen maar heb je ook veel persoonlijkere content.

DO – Authenticiteit

Blijf weg van generieke stockfoto’s. Mensen waarderen authenticiteit en herkennen stockfoto’s gemakkelijk. Consumenten willen oprechtheid zien. Authenticiteit in afbeeldingen maakt het verschil tussen een boodschap die resoneert en een die wordt genegeerd. Authenticiteit gaat om afbeeldingen die echte emoties, situaties en contexten uitbeelden, in plaats van overdreven geposeerd of kunstmatig te zijn.

Echte afbeeldingen helpen vertrouwen op te bouwen met je publiek. Bovendien voelen mensen zich sneller aangetrokken tot merken die transparant en echt zijn. In een tijdperk waar consumenten dagelijks worden overspoeld met content, zullen authentieke afbeeldingen je helpen op te vallen en een diepere connectie met je publiek te creëren.

Tip: overweeg echte mensen te gebruiken in je afbeeldingen (klanten of werknemers). Dit voegt namelijk een menselijk element toe en voelt minder geproduceerd aan.

DON’T – Overbeladen

In de wereld van visuele communicatie is “Less is more” the key. Vaak worden afbeeldingen ‘overbeladen’ met elementen, teksten, logo’s en noem maar op. Dit gebeurt met de intentie zoveel mogelijk informatie over te dragen. Dit werkt echter in veel gevallen tegenstrijdig. Een overbeladen afbeelding leidt namelijk tot cognitieve vermoeidheid, wat inhoudt dat de boodschap verloren gaat door te veel informatie.

Blijf dus weg van te veel tekst, meerdere kleurenschema’s, verschillende niet-gerelateerde afbeeldingen samengevoegd en overdreven gebruik van grafische elementen.

Tip: laat je afbeelding eerst aan bijvoorbeeld een collega zien. Als hun eerste reactie is dat het “druk” of “verwarrend” is, overweeg dan om het ontwerp simpeler te maken.

DO – Aansluiten bij de doelgroep

Het is belangrijk dat je begrijpt wie je publiek is en hier afbeeldingen bij kiest die daarmee resoneren. Dit zal de betrokkenheid verhogen, de boodschap versterken en helpen een merkidentiteit op te bouwen.

Wanneer is een doelgroep relevant? Daar kom je achter door je doelgroep te begrijpen, echte foto’s te gebruiken en je afbeeldingen te testen. Afbeeldingen zijn namelijk krachtige instrumenten om verbinding te maken met jouw doelgroep.

Tip: maak aan de hand van persona’s, relevante afbeeldingen.

DON’T – Irrelevante afbeeldingen

Zorg ervoor dat de afbeelding relevant is voor de boodschap die je probeert over te brengen. Een irrelevante afbeelding vertroebeld de essentie van je bericht. Met andere woorden een irrelevante afbeelding heeft geen duidelijke of directe connectie met de boodschap die je probeert over te brengen.

Waar een irrelevante afbeelding zorgt voor verwarring, overkomt als ongeloofwaardig of onprofessioneel en voor geen betrokkenheid zorgt, zorgt een relevante afbeelding juist voor het tegenovergestelde.

Tip: vraag jezelf elke keer dat je een afbeelding selecteert, af: “Ondersteunt deze afbeelding mijn primaire boodschap of doel?”

Clickables Island kwartaalmeeting

DO – Duidelijke Call-to-Action (CTA)

Als de afbeelding een actie van jouw bezoeker vereist, zorg er dan voor dat de CTA duidelijk zichtbaar is. Een duidelijke en effectieve CTA is cruciaal als je passieve kijkers om wilt zetten in actieve gebruikers. Een goed ontworpen CTA motiveert en leidt jouw gebruikers naar de volgende stap in hun klantreis, of dat nu een aankoop, inschrijving of iets anders is.

Jouw CTA moet visueel opvallen binnen de afbeelding, bijvoorbeeld door contrasterende kleuren, prominente plaatsing of gebruik van schaduwen en andere grafische effecten. Gebruik in ieder geval niet meer dan 2 CTA’s, dit is verwarrend voor gebruikers en verminderd de effectiviteit.

Tip: een van de meest effectieve manieren om de impact van je CTA in afbeeldingen te verhogen, is door A/B testen.

DON’T – Vergeten te optimaliseren voor mobiel

Veel mensen bekijken advertenties op hun mobiel. Zorg ervoor dat jouw afbeeldingen ook op kleinere schermen goed te zien zijn, anders leidt dit tot verlies van bezoekers, verminderde betrokkenheid en verloren verkoopkansen.

Het negeren van mobiele optimalisatie, vooral voor afbeeldingen, is een risicovolle onderneming in het huidige digitale landschap. Terwijl mobiel internetgebruik blijft groeien, wordt het cruciaal voor merken en bedrijven om ervoor te zorgen dat hun online aanwezigheid naadloos functioneert op alle apparaten. Het investeren in mobiele optimalisatie zal op de lange termijn lonen, zowel op het gebied van gebruikersbetrokkenheid als bedrijfsresultaten.

Tip: test op verschillende apparaten. Wat er misschien goed uitziet op het ene apparaat, ziet er misschien niet goed uit op het andere. Test dus op verschillende schermformaten en apparaten.

DO – Testen en aanpassen

Test verschillende afbeeldingen om te zien welke het beste presteren in termen van clicks, conversies, etc. Afbeeldingen, net als alle andere aspecten van digitale marketing, vereisen regelmatige tests en aanpassingen om te zorgen voor maximale effectiviteit.

Door voortdurend te testen welke afbeeldingen het beste presenteren, kun je je return on investment (ROI) voor marketingcampagnes maximaliseren. Bovendien kun je door te testen en bij te stellen, inspelen op de veranderende smaken en verwachtingen van jouw publiek.

We benoemden hem al eerder maar A/B testen is een handige methode om te testen. Maak daarnaast gebruik van jouw gebruikers of doelgroep, vraag hun om feedback. Gebruik tenslotte analytische tools om te meten hoe gebruikers reageren op verschillende afbeeldingen. Door te begrijpen wat werkt, wat niet werkt en waarom, kun je zorgen voor een krachtigere visuele communicatie die echt resoneert bij je doelgroep en je helpt je bedrijfsdoelen te bereiken.

Tip: wijzig niet te veel. Hoewel aanpassen goed is, is het constant veranderen van afbeeldingen zonder duidelijke strategie verwarrend voor jouw bezoekers.

DON’T – Te veel stock clichés

Je kent ze wel die afbeeldingen van zakenmensen die handen schudden, of mensen die naar een leeg whiteboard staren, ze komen cliché en nep over. Stockfoto’s zijn een snelle en betaalbare oplossing voor de beeldbehoeften van bedrijven. Echter, de overmatige afhankelijkheid van clichématige stockfoto’s zal de authenticiteit van je merk verminderen en je boodschap verzwakken.

Door te veel gebruik te maken van stockfoto’s ziet je content er generiek en ongeïnspireerd uit, waardoor het moeilijk wordt om je te onderscheiden van de rest. Terwijl onderscheiden eigenlijk juist iets is wat je wel zou moeten willen. Daarnaast kun je met jouw beeldkeuze juist een merkidentiteit opbouwen en jouw bedrijfswaarden door te communiceren. Door te vertrouwen op generieke stockfoto’s, is dit een gemiste kans.

Tip: leg jouw eigen beeldbank aan. Lekker persoonlijk, origineel en authentiek.

Conclusie: blijf bij je merkidentiteit en creëer zelf

Afbeeldingen zijn dus erg belangrijk in je online campagne, ze kunnen de effectiviteit van je boodschap maken of breken. Door te testen, leren en aanpassen vind je visuals die niet alleen aanspreken, maar ook converteren. Investeer daarom de tijd en middelen om het goed te doen, en je zult de vruchten plukken van je inspanningen.

Open hier de checklist die je kan gebruiken bij iedere afbeelding die je maakt/ kiest.

Dus, de volgende keer dat je een online campagne opzet, neem een moment om te reflecteren op de visuals die je gebruikt. Zijn ze relevant, authentiek, en van hoge kwaliteit? Zo niet, keer dan terug naar deze do’s en don’ts en maak de nodige aanpassingen. Succes met je campagnes!

Vragen?

Michael helpt je graag verder met je uitdagingen.