20 ideeën voor je social media content

20 ideeën voor je social media content

20 ideeën voor je social media content

Social media is niet alleen een manier om je merk of bedrijf te promoten, maar ook om een band op te bouwen met je doelgroep. Hierbij staan authenticiteit, consistentie en waarde toevoegen centraal. Door je vast te houden aan je eigen huisstijl zorg je voor herkenbaarheid en komt je pagina professioneel over. Dit helpt om van jouw merk of bedrijf een vertrouwd gezicht te maken in de zee van posts die elke dag verschijnen. 

Wij weten hoe uitdagend het kan zijn om de juiste balans te vinden in de wirwar van social media content. Je wilt jezelf onderscheiden, waarde toevoegen én een duurzame relatie opbouwen met je volgers. Daarom hebben we voor jou een lijst opgesteld met 20 content ideeën, compleet met praktische uitleg, voorbeelden en handige tips. 

1. Aanbieding 

Aanbiedingen zijn krachtige tools om klantinteresse te stimuleren, conversies te verhogen en je merkbekendheid te versterken. Promoacties trekken altijd aandacht. Dit is je kans om nieuwe klanten aan te trekken of om trouwe klanten te belonen.  

Voorbeeld: Ben jij al summer ready? Meld je nu aan en krijg de eerste maand GRATIS bij een 6-maanden abonnement. 

Tip: Maak gebruik van opvallende visuals en zorg voor een duidelijke call-to-action. 

 2. Behind-the-scenes 

“Behind-the-scenes” content is in de afgelopen jaren een zeer populair en effectief middel geworden voor merken en bedrijven op social media. Het geeft je doelgroep een exclusieve blik op wat er gebeurt buiten het zichtbare spectrum, waardoor de connectie tussen merk en klant wordt versterkt. Het bouwt vertrouwen op, laat de waarden, cultuur en mensen van jouw bedrijf zien. Dit resulteert in meer engagement dan wat traditionele marketingcontent genereert. 

Voorbeeld: Geef een inkijkje in jouw werkproces. Laat zien wat jullie dienst zo leuk maakt. 

Tip: Mensen houden ervan om te zien wat er zich achter de schermen afspeelt. Het maakt je bedrijf menselijker en toegankelijker. Blijf jezelf en maak het niet te geforceerd. Leuk, persoonlijk en echt. 

3. Video content  

Video content is een van de meest dynamische en boeiende manieren om een verhaal te vertellen of informatie te delen. Door bewegende beelden, geluid en eventueel tekst te combineren, kan video complexe ideeën overbrengen op een manier die zowel informatief als vermakelijk is. In het digitale tijdperk is video content enorm populair geworden, mede dankzij platforms als YouTube, TikTok, Instagram en Facebook, die het delen en consumeren van video’s makkelijker maken. 

Voorbeeld: Als sportschool wil je je nieuwe fitnessapparaten laten zien. Maak een korte video waarin uitgelegd wordt hoe je deze moet gebruiken en welke spieren het target. 

Tip: Maak het niet te langdradig. Vooral op social media hebben mensen een korte aandacht span. Probeer de kern van je boodschap binnen de eerste 30 seconden over te brengen. 

4. Maak de zin af… 

“Maak de zin af…” is een interactieve contentstrategie die directe betrokkenheid van je publiek vraagt. Door je volgers een actieve rol te geven in je content, stimuleer je hen om dieper na te denken over je merk, product of onderwerp en om hun eigen creativiteit te gebruiken. Het creëert ook een communitygevoel, omdat iedereen de inzendingen van anderen kan zien en erop kan reageren. Deze aanpak is niet alleen een geweldige manier om engagement te stimuleren, maar kan ook waardevolle inzichten bieden in de percepties en meningen van je doelgroep.  

Voorbeeld: Een fitnesscentrum introduceert een nieuwe groepsles en wil leden enthousiast maken. Ze posten op hun Instagram: “Mijn favoriete manier om in vorm te blijven is… Maak de zin af en maak kans op een gratis maand lidmaatschap!” 

Tip: Houd het relevant. Zorg ervoor dat de zin die je vraagt om af te maken relevant is voor je merk, product of huidige marketingstrategie. 

5. Feitje van de week 

Het delen van ‘feitjes van de week’ is een contentstrategie die bedoeld is om korte, boeiende stukjes informatie te presenteren die relevant zijn voor je merk, producten of de interesses van je doelgroep. Deze feitjes kunnen educatief zijn, verrassend of gewoon leuk, maar moeten altijd de aandacht van de lezer trekken. Het voordeel van deze strategie is dat het op regelmatige basis waardevolle content biedt, de betrokkenheid vergroot en je positie als deskundige in jouw branche versterkt. 

Voorbeeld: Een fysiotherapiepraktijk die zich richt op sportblessures deelt het volgende feitje van de week: “Wist je dat? De knie het meest geblesseerde lichaamsdeel is bij atleten? Regelmatige stretching en krachttraining kunnen helpen deze blessures te voorkomen.” 

Tip: Varieer de inhoud, hoewel consistentie in frequentie belangrijk is, zorg ervoor dat de inhoud van de feitjes gevarieerd blijft om het interessant te houden. 

6. Klantcase 

Een klantcase is een gedetailleerd verslag van hoe een klant een probleem heeft overwonnen of een bepaald resultaat heeft behaald met behulp van een product of dienst. Het doel is om potentiële klanten te laten zien hoe ze soortgelijke resultaten kunnen behalen. Klantcases zijn bijzonder waardevol omdat ze sociale bewijskracht bieden – ze tonen aan dat andere, echte mensen baat hebben gehad bij wat je aanbiedt. 

Voorbeeld: Post een quote of klein stukje tekst over een deel van de klantcase wat interesse opwekt, vervolgens kan je door verwijzen naar de klantcase of naar andere klantcases. 

Tip: Voeg foto’s, grafieken of zelfs video’s toe om je klantcase boeiender en inzichtelijker te maken. 

7. Blog 

Een blog is een regelmatig bijgewerkt online tijdschrift of informatieve website, meestal gerund door een individu of organisatie, dat is geschreven in een informele of conversatie-stijl. Het doel van een blog kan variëren van het delen van persoonlijke meningen en ervaringen tot het aanbieden van professioneel advies en inzichten. Voor bedrijven en professionals is een blog een krachtige manier om kennis te delen, expertise te tonen, SEO te verbeteren, en een relatie op te bouwen met hun doelgroep. 

Voorbeeld: Een speelparadijs post een blog met de titel “De 5 leukste activiteiten in ons speelparadijs voor kinderen van 5 tot 10 jaar”. Hierin belichten ze de meest populaire en interactieve speelzones, van de ballenbak tot klimstructuren en thema-avonturen. Bij elke activiteit beschrijven ze wat kinderen er kunnen verwachten, de educatieve of fysieke voordelen, en voegen ze leuke foto’s toe van kinderen die genieten van het speelparadijs. 

Tip: Optimaliseer voor SEO: Zorg ervoor dat je blogposts zijn geoptimaliseerd voor zoekmachines om het verkeer naar je blog te vergroten. 

8. Dieper ingaan op een product/dienst 

Het dieper ingaan op een product of dienst gaat verder dan de standaard productomschrijving of dienstoverzicht. Het idee is om potentiële klanten een grondig inzicht te geven in wat het product of de dienst uniek maakt, hoe het werkt, en waarom ze het zouden moeten overwegen. Dit soort inhoud kan helpen bij het opbouwen van vertrouwen, het wegnemen van twijfels en het stimuleren van conversies. 

Voorbeeld: Als sportschool ga je dieper in op een fitnessapparaat, wat kan je er allemaal mee? Welke spieren pakt de machine aan? Wat voor oefeningen kan je hiermee doen? Etc. Dit soort inhoud kan helpen bij het opbouwen van vertrouwen en het wegnemen van twijfels. 

Tip: Afbeeldingen, video’s en grafieken kunnen helpen om complexe informatie eenvoudiger te maken en te illustreren hoe een product werkt of hoe een dienst wordt geleverd. 

9. Inspiratie 

Inspiratiecontent is bedoeld om mensen te motiveren, hen een ander perspectief te bieden of hen gewoon even te laten wegdromen uit hun dagelijkse routine. Het is content die een gevoel, een idee of een verlangen oproept en kan in verschillende vormen komen – van beelden tot citaten tot verhalen. Inspiratiecontent spreekt direct tot emoties en kan, indien goed gedaan, een diepe connectie met het merk creëren. 

Voorbeeld: Een fitnesscentrum post elke vrijdag een succesverhaal van een van hun leden op hun sociale media met de hashtag #FitnessInspiratie. De post bevat een voor-en-na foto van een lid die een aanzienlijke transformatie heeft ondergaan, samen met een inspirerende quote van die persoon zoals: “Drie maanden geleden dacht ik dat dit onmogelijk was. Nu ben ik sterker, gezonder en gelukkiger dan ooit tevoren.” 

Tip: Mensen zijn van nature aangetrokken tot verhalen. Een inspirerend verhaal kan krachtiger zijn dan welk verkooppraatje dan ook. 

10. Checklist 

Een checklist is een gestructureerde lijst die bedoeld is om gebruikers te helpen een taak of reeks taken te voltooien. Het biedt een duidelijke reeks acties of items om te controleren of te voltooien, waardoor complexe processen worden vereenvoudigd en de kans op het overslaan van belangrijke stappen wordt verminderd. Voor bedrijven is het publiceren van checklists een uitstekende manier om waarde te bieden, expertise te tonen en gebruikers te helpen succesvol te zijn in een bepaald gebied of met een specifieke taak. 

Voorbeeld: Een fysiotherapiepraktijk publiceert een checklist met oefeningen en tips om rugpijn te voorkomen en te verminderen. Deze checklist bevat zowel stretch- als krachtoefeningen, samen met tips over goede houding en het vermijden van veelvoorkomende valkuilen die tot rugklachten kunnen leiden. 

 Tip: Als de informatie verandert of als er nieuwe best practices zijn, zorg er dan voor dat je de checklist bijwerkt. 

11. Polls 

Polls zijn snelle, interactieve manieren om feedback te krijgen, de meningen van je doelgroep te peilen, of gewoon een gesprek op gang te brengen. Ze kunnen worden gebruikt op veel verschillende platforms, waaronder sociale media, websites en e-mailnieuwsbrieven. Polls zijn laagdrempelig voor deelnemers, omdat ze meestal slechts één klik of tik vereisen om te antwoorden. 

Voorbeeld: Plaats bijvoorbeeld op een insta story een poll, hier kan je je volgers een keuze geven tussen 2 producten. 

Tip: Polls werken het best als ze kort en duidelijk zijn. Stel een eenvoudige vraag met duidelijke antwoordopties. 

12. Achtergrondinformatie over je bedrijf 

Achtergrondinformatie over je bedrijf is essentieel om een compleet beeld te schetsen van wie je bent, waar je vandaan komt en waarom je doet wat je doet. Het geeft je doelgroep context en diepgang over je merk, en vormt zo een cruciaal onderdeel van je merkidentiteit. 

Voorbeeld: Je deelt het verhaal over hoe je bedrijf is ontstaan, waar dit is ontstaan. Bijvoorbeeld: Ons bedrijf ontstond in 1969 in de garage van mijn overgrootouders. Laat foto’s zien, anekdotes over de familiegeschiedenis en een tijdlijn die de groei en evolutie van het bedrijf door de jaren heen toont. 

 Tip: Deel niet alleen successen, maar ook uitdagingen en hoe je ze hebt overwonnen. Dit maakt je bedrijf relatable. 

13. Inhaakkalender 

Een inhaakkalender is een erg handig voor merken en bedrijven om in te spelen op specifieke evenementen, feestdagen, seizoenen of andere relevante gebeurtenissen. Door in te haken op deze momenten, kunnen merken hun zichtbaarheid vergroten, relevanter blijven en een grotere betrokkenheid van hun publiek bereiken. 

Voorbeeld: Een indoor speelparadijs springt in op 20 november (Internationale Dag van de Rechten van het Kind). Ze plaatsen die dag een leuke post die ouders en kinderen eraan herinnert hoe belangrijk spelen is voor de ontwikkeling van een kind. Daaraan gekoppeld is er een speciale actie: “Omdat het vandaag allemaal om de kids draait, krijgt elk kind vandaag een gratis gezonde snack tijdens hun bezoek aan ons speelparadijs!” 

 Tip: Plan vooruit, stel je kalender ruim van tevoren op, zodat je voldoende tijd hebt om content te creëren en te promoten. 

14. Quote van een medewerker 

Quotes van medewerkers bieden een unieke kans om de menselijke kant van een bedrijf te tonen. Het geeft gezichten en verhalen achter het merk en kan potentiële klanten, partners of toekomstige werknemers een gevoel van de bedrijfscultuur en waarden geven. Dit soort content kan helpen bij het opbouwen van vertrouwen, het menselijker maken van een merk en het tonen van authenticiteit. 

Voorbeeld: Een sportschool deelt een foto van hun personal trainer op hun Instagram-pagina. Naast de foto staat een quote: “Elke training die ik geef, draait om meer dan alleen fysieke kracht. Bij … leer ik mensen de kracht van een gebalanceerde geest en lichaam. Samen werken we niet alleen aan spieren, maar ook aan zelfvertrouwen en welzijn.” 

Tip: Een foto van de medewerker naast hun quote voegt een persoonlijk element toe en maakt de quote geloofwaardiger. 

15. Stel een medewerker voor 

Door medewerkers voor te stellen, wordt er een persoonlijk tintje gegeven aan het merk of bedrijf. Het toont de echte mensen achter de producten en diensten en geeft klanten een gevoel van connectie met diegenen die ze bedienen. Dit soort content kan de geloofwaardigheid van een merk vergroten, de bedrijfscultuur benadrukken en een gevoel van gemeenschap en vertrouwen opbouwen. 

Voorbeeld: Kies elke maand een medewerker van de maand waarbij je een stuk tekst schrijft en een foto plaatst. 

Tip: Probeer medewerkers uit verschillende afdelingen en functies voor te stellen om een volledig beeld van het bedrijf te geven. 

16. Trends 

Trendcontent is bedoeld om het publiek te informeren over de laatste ontwikkelingen, innovaties en richtingen in een bepaalde sector of interessegebied. Het toont dat een merk of bedrijf up-to-date blijft met de industrie en positioneert hen vaak als een voorloper of deskundige in hun vakgebied. Door trends te delen, bied je waardevolle inzichten en help je je publiek om op de hoogte te blijven en geïnformeerd te zijn over de toekomst. 

Voorbeeld: Een fitnesscentrum publiceert een maandelijks blogartikel, waarin ze de nieuwste trainingsmethoden, apparatuur en gezondheids- en welzijnsinzichten bespreken. In hun lente-editie gaan ze in op de groeiende populariteit van HIIT-trainingen, de integratie van virtual reality in sommige fitnesslessen en de voordelen van meditatie na een intensieve training. 

 Tip: Zorg ervoor dat de trends die je deelt gebaseerd zijn op solide onderzoek en feiten, en niet alleen op persoonlijke meningen. 

17. Webinar

Een webinar is een online seminar of workshop waarbij presentatoren en deelnemers kunnen communiceren in real-time. Het kan een platform zijn om kennis te delen, producten of diensten te introduceren, of relaties op te bouwen met klanten, prospects en volgers. Webinars zijn bijzonder effectief voor B2B-bedrijven, maar kunnen ook waardevol zijn voor B2C-merken, afhankelijk van het onderwerp en de doelgroep. 

Voorbeeld: Je houd een webinar over iets actueels en relevants in jouw branche. Houd bijvoorbeeld een live Q&A tijdens je webinar om interactie en relaties aan te gaan. 

Tip: Neem je webinar op en bied het later aan als on-demand content. Overweeg ook om het materiaal te hergebruiken in blogposts, infographics of andere contenttypes. 

18. Lopende projecten 

Het tonen van lopende projecten is een uitstekende manier voor bedrijven om hun expertise, vakmanschap, en voortgang te demonstreren. Het stelt klanten en prospects in staat om de reis van een project te volgen van concept tot voltooiing en biedt een authentieke kijk op hoe een bedrijf werkt en wat het kan bereiken. 

Voorbeeld: Een pretpark dat werkt aan een nieuwe attractie deelt regelmatig updates over hun project op hun Instagram. Ze plaatsen foto’s van de bouwplaats, concepttekeningen van de attractie en time-lapse video’s van de opbouw van de attractie. Onder de post schrijven ze wat er te zien is en welke mijlpalen er zijn behaald. 

Tip: Overweeg om verschillende teamleden hun inzichten te laten delen, van de projectmanager tot de uitvoerende werknemers. 

19. Veel gestelde vragen 

De FAQ-sectie biedt directe antwoorden op veelvoorkomende vragen die klanten of gebruikers kunnen hebben. Het is een efficiënte manier om verwarring weg te nemen, het vertrouwen van de klant te versterken en hen te begeleiden bij het gebruik van een product of dienst. Het helpt ook om het aantal klantenservice-aanvragen te verminderen door directe oplossingen en uitleg te bieden. 

Voorbeeld: Een sportschool heeft een FAQ-sectie op hun website. Hier behandelen ze vragen zoals “Welke lessen bieden jullie aan voor beginners?”, “Hoe kan ik het beste herstellen na een intensieve workout?” en “Hebben jullie faciliteiten voor fysiotherapie?”. Elke maand delen ze ook een “Vraag van de Maand” op hun sociale media, waarin ze dieper ingaan op een specifieke vraag. 

 Tip: Zorg ervoor dat je FAQ-sectie gemakkelijk doorzoekbaar is, zodat gebruikers snel hun specifieke vraag kunnen vinden. 

20. Infographic 

Een infographic is een visuele representatie van informatie of gegevens, ontworpen om complexe informatie snel en duidelijk over te brengen. Door het combineren van beknopte teksten met duidelijke illustraties of grafieken, kunnen infographics moeilijke concepten of grote hoeveelheden data begrijpelijk maken. In onze visueel gedreven cultuur is de populariteit van infographics op platforms zoals Pinterest en LinkedIn enorm toegenomen. 

Voorbeeld: Een fysiotherapiepraktijk wil de voordelen van bepaalde rekoefeningen onder de aandacht brengen. Ze creëren een infographic die de verschillende delen van de wervelkolom toont, de meest voorkomende klachten per sectie en rekoefeningen die specifiek zijn voor elk deel. De infographic benadrukt ook hoe regelmatige oefeningen en rekken de flexibiliteit en gezondheid van de wervelkolom kunnen bevorderen. 

Tip: Houd het simpel, probeer niet te veel informatie in één infographic te stoppen. Het moet gemakkelijk te begrijpen en te verteren zijn. 

Vragen?

Michael helpt je graag verder met je uitdagingen.